top of page

Bye bye likes

Instagram har sedan 2019 testat att gömma likes och visningar. Nu har de även rullat ut den nya funktionen och alla användare kan välja att dölja likes. Det är en funktion som flitigt har diskuterats i medievärlden det senaste året. Kommer det avlasta pressen på sociala medier? Förändringen är att du som användare aktivt kan välja om du vill att andra ska se hur många likes du har fått eller inte. Du kommer heller inte kunna jämföra dig med andra och se andras likes. Däremot kan man själv fortfarande se hur många likes man har fått.


Motsägelsefulla svar i forskning

En undersökning visar att det inte finns ett tydligt samband mellan dålig mental hälsa och användandet av sociala medier bland unga. Den mentala hälsans koppling till sociala medier har i vart fall inte förändrats mellan 2010 och 2019. En annan undersökning visar att mycket användande av sociala medier har ett samband med dålig självkänsla och depression, särskilt bland unga flickor. En anledning som kan ha bidragit till resultatet är pandemin och isoleringen under 2020 där unga i andra länder inte har kunnat träna och röra på sig i samma utsträckning som tidigare.


Koppling mellan självförtroende och sociala medier

En annan forskningsrapport har undersökt sambandet mellan självförtroende och sociala medier hos tonåringar. Rapporten visar att det finns en koppling mellan tonåringars självförtroende och hur mycket de bryr sig om sina likes. Om en tonåring är van vid att få mycket likes och har ett rätt så bra självförtroende tar det dem längre tid att gå in och titta på hur det senaste inlägget går - jämfört med dem som har sämre självförtroende som går in nästan direkt efter att de har lagt ut något nytt. Studien visade även att om en person med gott självförtroende fick färre likes än förväntat så påverkade det inte lika mycket som för någon med lägre självföretroende som förväntade sig fler likes.

En slutsats vi kan dra utifrån detta och andra rapporter är att en möjlighet att stänga av likes i vart fall sänker det yttre trycket. Pressen som de här ungdomarna - och även vuxna - har på sig själva kommer troligen finnas kvar.


Företagens perspektiv

Frågan kring likes är också väldigt komplex då Instagram premierar populärt innehåll och det är lättare att bli upptäckt via Trender eller Hashtags om man har ett inlägg som är mer populärt. För företag som arbetar med Instagram gäller det att hitta en vägriktning i detta. Kommunicerar vi med våra trogna fans eller vill vi nå ut till nya individer? Oavsett så bör alla ställa sig frågan: Vad betyder likes för oss? Kommer vi få ett större förtroende från våra följare om man transparent kan se hur många som gillar det vi lägger upp?

En annan del i det är såklart influencerfrågan. För influencers är likes, views, kommenterar och annat som visar på engagemang hos följarna deras viktigaste förhandlingsargument. Det är det som visar på profilens värde och det är det som företag och samarbetspartners köper in sig i. Hur de här olika personerna ska ta ställning till likes-frågan ska bli mycket intressant att följa. Nu är det fortfarande en valmöjlighet som Instagram tillhandahåller - men vad händer om det blir en permanent funktion som alla måste ha?


Vår spaning

Vår egna spaning på Instagram sedan funktionen rullades ut ordentligt på svenska marknaden för ett par veckor sedan är att de flesta inte använder den. Frågan är om de är medvetna om hur man ställer in det eller om de flesta inte tycker det spelar någon roll? I en egen undersökning via våra sociala medier har 44 % svarat att de inte bryr sig om att dölja likes, 31 % har svarat att funktionen är efterlängtad och 25 % har svarat att de inte vet hur man aktiverar den eller vad det är. Om man ska tolka det här, icke-vetenskapligt får vi dock tilllägga, innebär det att de flesta inte är intresserade av att använda funktionen. Det kanske släpper med tiden eller så får pressen finnas kvar på hur väl man presterar i digitala sammanhang.

bottom of page