top of page

Den nya rasen - Kreativitet med AI

Åh nej, nu blir jag uppsagd. Eller kanske inte? AI är som säkert alla känner till på ingång i mängder av branscher. Vi har sett hur så kallade deep fakes utger sig för att vara Donald Trump i både tal och video. Det här vet vi kommer förändra sättet vi måste källgranska nyheter på. Men samtidigt så får man ofta höra att AI aldrig kommer kunna ta över det kreativa skapandet. Att olika konstnärer och kreatörer alltid kommer ha överhanden mot en dator. För varför skulle vi inte ha det, eller hur? I filmen Döda Poeters Sällskap förklarar Robin Williams för sina studenter att vi skriver poesi för att vi är medlemmar av den mänskliga rasen. Allt i en andemening om att vetenskap och datorer aldrig kan axla rollen som en konstnär.

ALLT DET HÄR HÅLLER PÅ ATT SUDDAS UT.

Musik

Ett konto på SoundCloud har i skrivandets stund släppt 181 låtar - alla skapade av en AI. Det är sång i olika genrer, allt från country till klassiskt. Helt fantastiskt när man tänker på det! Lyssna här: https://soundcloud.com/openai_audio

Konst

En tavla skapad av en AI såldes för $432 500 vid en utställning i New York. Kan ni tänka er att nästa Picasso kanske inte är mänsklig? Kolla in signaturen.



Design

I Ryssland utgav sig en designbyrå för att ha skaffat en ny anställd. Den nya designern skapade logotyper och grafiska element precis som alla andra. Men det visade sig senare att allt var gjort av en AI.



FMCG-förpackningar

I Italien tog Nutella hjälp av AI för att skapa 7 miljoner unika designer till deras förpackningar, något som ett designteam bestående av människor omöjligt hade klarat av. Tänk bara all den tid som en människa hade fått lagt på det arbetet.



Photoshop

I Photoshop 22.0 kom flera AI-baserade uppdateringar och den mest imponerande kallar de för Neural Filters. Här kan man ändra vinkeln på ljus, ansiktsuttryck och allt möjligt som tidigare nästan varit omöjligt. Här ändrar vi Antonies blick så hon inte tittar rakt in i kameran.



Att byta en himmel

Här byter Photoshop himmel helt automatiskt. Något som annars hade tagit en erfaren retuschör 15-30 minuter. Plötsligt blir snygga, retuscherade bilder en lyx som fler kan ta nytta av - utan att ha en miljard appar och filter från Instagram eller ett marknadsteam som sitter i timmar med den här typen av arbete. Kolla in ljusskiftningarna på marken i de två olika bilderna. Fantastiskt!



Andra AI-tjänster

I och med att AI blir mer lättillgängligt sipprar tekniken ner allt fler tjänster. Så låt oss använda tekniken för att spara tid och hinna med att skapa mer. Den här tjänsten från Finch 3D är ett lysande exempel på hur arkitekter kan slippa det olidliga arbetet med att räkna ut exakt vart dörrar och annat ska vara vilket ger mer tid till skapandet!




Utvecklas eller dö

Istället för att vara rädda och oroliga för AI borde vi ta emot det med öppna armar och se de möjligheter som finns. Den kvalitén på design vi plötsligt kan uppnå med mycket mindre resurser och inte minst det arbete som kommer krävas av kreatörer för att få AI att tolka in objekt och korrigeringar på rätt sätt. En skifte är på väg och precis som alla arter får vi utvecklas eller dö.

bottom of page