top of page

Glöm det gamla

”Om 10 år kan 50 % av kommunikationsbranschen vara frilansande”

Vi har sagt det förr och vi säger det igen: frilans är en stor del av framtiden. Det senaste året har många blivit av med sina jobb och fler har arbetat hemifrån med nya förutsättningar. En trend som har spridit sig över västvärlden är att fly storstaden med trånga dyra bostäder bara för att vara nära sitt kontor. Många söker sig ut i småstäder eller till hemstaden och jobbar på distans. Att tro att vi kommer återgå till det gamla normala nu känns som slös på tid. Det nya normala är det vi - mänskligheten - har lagt grunden för under 2020 och 2021. Ett nytt sätt att vara på med nya krav.


Nya krav på jobbet

De nya kraven kommer dels av en generation som vill ha frihet, som är värderingsstyrda, som bryr sig om samhället och som inte vill ha ett jobb för pengarnas skull utan för nöjets och tillfredsställelsens skull. Vi pratar såklart om Generation Z, födda mellan ca 1995 och 2012. Kraven kommer även från de som har slitit ett långt arbetsliv med långa dagar, ständig press, alltid på jakt efter nästa bästa sak att genomföra och sätta i sitt CV. Vi pratar om de som har tagit sig upp för karriärstrapporna. En sak de här olika generationerna har gemensamt är pandemins förändringar. De nya kraven anställda har på en arbetsplats.

  1. Arbeta vart du vill

  2. Kommunicera mer digitalt

  3. Gör din egen planering

  4. Arbeta med det du brinner för

Friheten passar perfekt i det nya landskapet där arbetsförhållandena har förändrats.


Man kan ha en karriär och en fritid

Tittar man på rapporter och intervjuer säger många att framtiden är frilansaren. Särskilt inom mer kreativa yrken. Den här yrkesgruppen har förstått sitt värde och lärt sig det senaste året att det är okej att inte jobba 70 timmar per vecka. Man klarar sig och kan njuta av att lägga mer energi på sin fritid och kvalitetstid på sitt arbete och skapande. Det är den anställdes marknad. Det är han eller hon som sätter reglerna i det nya normala. Trenden har funnits i några år och växer sig kontinuerligt starkare. Inte minst i vågorna av covid-19 pandemin. Vi avslutar med ett tack till alla de kreatörer som ställer krav, strävar efter sina drömmar och brinner för sitt jobb - både som frilansare och anställda.

bottom of page