Hur ofta korrektar man autocorrect?
Hur ofta använder vi förkortningar? Hur många tänker på sin stavning när Word eller Pages eller annan texttjänst fixar det automatiskt åt oss? Hur många särskrivningar skapar vi genom att skriva på telefonen så mycket? När blir slang, särskrivningar och förkortningar plötsligt ok att använda i alla sammanhang? Vi har funderat kring det här med ord. Och hur vi idag använder det svenska språket. Hur olika generationer skapar sitt språk och att den äldre generationen “alltid” tycker att den yngre är ohyfsad och icke korrekt.
SNABBA ORD SKA BARA UT
Det är sällan man ordnar till stavningen i telefonen. Det sker så snabbt och vi är vana vid att autocorrect löser det mesta. Men autocorrect särskriver, lägger in fel ord, gissar sig fram till vad vi vill ha sagt. Men vi har inte alltid tiden att få små, korta meddelanden 100 % rätt när det bara ska ut. När vi slutar att korrekta orden manuellt - tappar vi även vår förmåga och vana att göra det? Hur kommer det påverka framtidens språkbruk - särskilt med allt slang och alla förkortningar som används.
KORTARE OK NÄR ALLA ÄNDÅ VET
Varför ska man skriva inspiration när inspo går så mycket snabbare - och när 95 % av de man talar med vet exakt vad man menar? Vi undrar hur lång tid det kommer ta innan ett slarvigt språk i direktkonversationer också blir mer acceptabelt utåt i kommunikation. Vissa varumärken kan leka med slang för att det passar målgruppen men när går vi förbi det och slutar bry oss om att vara korrekta när korrekteringen ändå inte fungerar perfekt? Och när många ändå inte verkar tycka att det spelar någon roll.
REGLERNA FÖRÄNDRAS
När man tänker tillbaka till skolan och alla grammatiska regler så undrar vi hur många av dem som har förändrats idag. Och hur många av dem som följs idag. Äldre svensklärare berättade om regler när man var liten och när man sedan blev äldre så var det nya regler som gällde för det svenska språket. Eller så var det bara en smaksak för olika lärare. Vi tänker på exemplet med att börja meningar med Och, Men eller Eller - som alltid är en debatterad fråga men likväl lika korrekt både i facklitteratur som i redaktionell text. Ibland får man känslan av att det svenska folket inte själva kan komma överens om vad som är okej eller inte att skriva.
Det är spännande att följa utvecklingen framåt och vi undrar hur långt det kan gå och hur olika generationer kommer förändra det svenska språket, precis som alla tidigare generationer har gjort bakåt i tiden. Vi får titta på våra barn och äldre och oss själva och reflektera.
コメント